IPv6 Hakkında

Aykut TAŞDELEN
2 min readSep 2, 2024

--

IP protokolü, network üzerinde tekil olarak belirlenmiş IP numaralarına sahip cihazlar arasındaki iletişimi öngörmektedir.

IPv4'te IP numaraları 4 byte’lık bir bilgidir. IP numaralarındaki her bir byte, 0–255 arasındaki bir sayı değeri içerebilen bir alandır. Terminolojide her bir alan, oktet olarak isimlendirilir. IP numaralarının yazımında, oktetler arasına birer nokta işareti eklenmektedir. Bu yazım biçiminin ismi “dotted decimal” notasyonudur.

Ancak IPv4 olarak isimlendirilen 4 byte’lık IP numaraları, internet üzerinde ve özellikle son yıllarda yetersiz kalmaya başlamıştır.

IPv4 ‘e İlişkin Temel Sorunlar

Adres alanının tükenmesi : 1981 yılında kullanılmaya başlanılan IPv4 sistemi, internet kullanımının başlangıçta öngörülen miktarın çok ötesine geçmesi nedeniyle adres alanı açısından tükenme noktasına gelmiştir.

Hiyerarşik destek noktasındaki yetersizlik.
Karmaşık ağ konfigürasyonu.
Güvenlik sorunları :
IPSec desteği IPv4 ‘te opsiyoneldir.

Bu nedenlerden ötürü IPv6 tasarlanmıştır. IPv6 ‘da 128 (8 * 16) bit’lik bir dizilim öngörülmüştür.

(1) Şekilde IPv6 sistemine uyumlu 128 bit’lik bir IP numarasının binary formdaki görünümü izlenmektedir.
(2) Bu dizilim içerisindeki her 16 bit’lik blok, aralarında (:) işareti bulunan, 4 basamaklı birer heksa desimal sayı ile gösterilir.

(3) IPv6 sisteminde istenilirse (görünümün basitleşmesi adına) sıfırlar kullanılmayabilir.

Dikkat : Ancak her blok en az bir basamaklı sayı içermek zorundadır. Bu nedenle üçüncü bloktaki sıfır yok edilememiştir !

IPv6, IP numaraları içerisinde tekrar eden sıfırların (::) işareti kullanılarak, sıkıştırılmasına da olanak sağlar. Örneğin;

Ancak bu yöntem 16 bit’lik blokların içerisinde bulunan sıfırlar üzerinde uygulanamaz ! Örneğin aşağıdaki gibi bir sıkıştırma işlemi geçersizdir;

Sıfırların sıkıştırılması sadece bir kez uygulanabilen bir yöntemdir. (::) nokta karakteri ile temsil edilen sıfır bit’lerinin sayısını bulmak için şu formülasyon kullanılmaktadır. (8 — blok_sayısı) * 16

Örneğin, FF02::2 adresinde iki blok söz konusudur (FF02 ile 2). Bu durumda sıkıştılan sıfır bit’lerinin sayısı; (8–2) * 16 = 96 olacaktır.

IPv6 ‘da önekler (prefix), IPv4 ‘te olduğu gibi yani Classless Inter-Domain Routing (CIDR) notasyonu ile kullanılmaktadır. Örneğin;

(21DA:D3::/48) route öneki ve (21DA:D3:0:2F3B::/64) subnet önekidir.

NOT: Subnet mask IPv6 ‘da kullanılmamaktadır !

Aykut TAŞDELEN Quantum Akademi (Kurucu & Eğitmen)
www.quantumakademi.com | info@quantumakademi.com
https://www.linkedin.com/in/aykuttasdelen/
https://www.youtube.com/channel/UCnwiTexPFiAy6b49d14e8dg
https://www.instagram.com/quantum_akademi/

--

--