İşbirliğine Dayalı Genel Yapay Zekâ Nedir? (Collaborative General AI)

Aykut TAŞDELEN
2 min readJul 27, 2024

--

İşbirlikçi yapay zekâ terimini “aceleciler için” konseptine uygun olarak ve bir cümleyle tanımlamak gerekirse; “farklı alanlarda uzmanlaşmış alt sistemlerin, işbirliği yaparak çalışmasıyla karakterize, yapay zekâ sistemleridir”.

Yapay zekâ ile çözüm geliştirilmesi beklenen problemler gittikçe daha karmaşık hale gelmekte ve bu problemlerin çözümü için bir anlamda multidisipliner yaklaşımlar içeren sistemlere olan ihtiyaç artmaktadır. Üstelik verimlilikten fedakârlık edilmeksizin aynı anda hem etkin hem de esnek çözümler üretebilmek kolay değildir. Bu noktada işbirlikçi yapay zekâ (collaborative ai) kavramı gündeme gelmektedir.

Farklı yapay zekâ sistemlerinin güçlü yanları biraraya getirilerek, genel ve esnek bir yapay zeka çözümü oluşturulabilir. Bu türden bir iş birliği, multidisipliner bir yaklaşımla karmaşık problemleri daha efektif bir şekilde çözmeyi kolaylaştıracaktır.

Bu yaklaşım pek çok domain ve sektör (sağlıktan finansa, müşteri hizmetlerinden, üretime kadar geniş bir perspektif) için kullanılabilir. Bir kaç örnekle somutlamak gerekirse;

  • Örneğin bir LLM ile hastanın anamnezi alınıp değerlendirilirken, medikal verileri analiz edebilen başka bir yapay zeka modeli ile (teşhiste uzmanlaştırılmış) doğru teşhis koyulabilir, öte yandan bir diğer model ise buna uygun tedavi önerilerini sunabilir.
  • Yine örneğin, üretim süreçlerini optimize eden bir sistem ile beraber üretimin çıktısına görüntü işleme yoluyla kalite kontrolü yapabilen farklı bir sistem bu yaklaşıma örnek teşkil edebilir.
  • Keza eğitim alanında kişiye özel öğrenme süreçlerini planlayan bir sistem ile, ölçme değerlendirme yapan başka bir sistem işbirlikçi (collaborative) yapay zeka sistemlerine örnek olabilir.

İşbirlikçi Yaklaşımın Getirileri

1. Verimlilik: Birden fazla yapay zeka modelinin birlikte çalışması, görevlerin daha hızlı ve etkili bir şekilde tamamlanmasını sağlarken kaynaklar daha etkin kullanılır, zaman ve maliyet tasarrufu sağlanır.

2. Esneklik: İşbirlikçi sistemler, farklı alanlarda uzmanlaşmış yapay zekâ modellerini entegre ederek, değişen ihtiyaçlara/koşullara daha çabuk uyum sağlayabilen çözümler üretmeyi sağlar.

3. Hata Payını Azaltma: Farklı alt sistemlerin bir araya gelmesi, hataların tespiti ve düzeltilmesi konusunda daha geniş bir perspektif sunar.

4. Çok Yönlü Problem Çözme: Farklı yapay zeka sistemlerinin uzmanlık alanlarını birleştirerek daha geniş kapsamlı ve karmaşık sorunların üstesinden gelinir.

5. Yaratıcılık & Yenilikçilik: Farklı perspektiflerin bir araya gelmesi, yenilikçi çözümler ve yaratıcı fikirlerin ortaya çıkmasına katkı sağlar.

Son olarak, işbirliğine dayalı yapay zekâ konsepti, insan zekâsını tam anlamıyla taklit edebilecek “genel yapay zekâ” geliştirebilme ütopyasının altını doldurabilecek yaklaşımlardan birisidir.

Aykut TAŞDELEN Quantum Akademi (Kurucu & Eğitmen)
www.quantumakademi.com | info@quantumakademi.com
https://www.linkedin.com/in/aykuttasdelen/
https://www.youtube.com/channel/UCnwiTexPFiAy6b49d14e8dg
https://www.instagram.com/quantum_akademi/

--

--